Day 15- (19/02/18)
Ontbijt
Vandaag ontbeet ik weer eens met een bakje yoghurt. Ik gebruikte mild& creamy kokos, met banaan, walnoten en een paar stukjes verkruimelde chocolate chip cookie. Hmmm lekker zoet :)
Lunch
Voor de lunch neem ik twee boterhammen mee waarvan 1 met hummus en 1 met muhammara, daarnaast stopte ik nog een appel in mijn tas... ready to go!
Avondeten
Mijn vriend blijft eten en samen gaan we gezellig boodschappen doen. Ik had een recept uitgezocht, en omdat we nog hamburgerbroodjes in huis hadden (helemaal vegan, gewoon van de lidl), koos ik voor vegan burgers! De burgers waren bij ons uiteindelijk een beetje te nat, waardoor ze tijdens het bakken niet aan elkaar vast bleven zitten. (Dit kwam doordat we de burgers niet in de koelkast hadden gedaan voor een half uur). Naast het 'gewone' recept voegden wij nog andere toppings toe: sla, tomaat, curry, of course avocado en zelf gemaakte vegan mayonaise. De mayonaise maakte ik met amandelmelk ipv. met soyamelk omdat ik heb gemerkt dat ik nu wel heel erg veel soja eet. (ook in de saus van voor de burgers gebruikte ik kokosmelk) Dat is het gevaar bij vegan eten, veel mensen gaan soja als de vervanger van vlees zien maar dat is het nu eenmaal niet. In soja zitten veel hormonen (oestrogeen) die vooral bij het vrouwelijke lichaam, de hele hormooncyclus door de war kunnen maken. Een goede vervanging voor de sojamelk 'melkproducten': amandelmelk, kokosmelk, havermelk, cashewnotenmelk, rijstmelk etc. Wat yoghurt betreft ben ik nu meer gericht op kokosyoghurt om de mate van soja in mijn eten wat te verminderen. Even voor de duidelijkheid: soja is NIET slecht voor je! Te veel is alleen niet goed voor je, en daar moet je op letten, ook als je wel vlees of andere dierlijke producten eet.
De burgers vond ik zelf erg geslaagd, maar mijn vader vond ze 'wel te eten', hij eet nog steeds vlees en is totaal niet over te halen. Jammer, want ik vond dit recept echt super lekker!
Recept burgers:
Recept mayonaise: https://veganistischkoken.be/vegan-mayonaise-maken-zonder-eieren/

Day 14- (18/02/18)
Ontbijt
Wanneer ik wakker wordt, maakt mijn moeder een broodje uit de oven voor mij klaar met tomaat, vegan boterhamworst, olijfolie en paprikapoeder. Vooral de olijfolie maakte het broodje erg smaakvol en knapperig!
Lunch
Ik heb wederom weer een drukke dag, maar ik heb geen zin in een broodje. Ik maakte appelmoes van:
- 1 appel
- 1 banaan
- speculaaskruiden
- kardemom
- walnoten (voor de topping)
De appelmoes pakt minder goed uit dan dat ik dacht, maar het vulde wel erg goed. Zo kon ik toch weer goed verder met de dag.
Tussendoor
Na de lunch ging ik wat drinken met een vriendin bij de Starbucks. Dit keer nam ik een latte macchiato met havermelk, deze vond ik lekkerder dan de vorige (dat was een cappuccino). Ik denk dat de verhoudingen bij dit drankje beter waren, in verband met de bittere (na)smaken.
Later op de middag besloten we koekjes te gaan maken, maar niet zomaar koekjes: chocolate chip cookies!! Maar dan natuurlijk wel vegan. Het klinkt heel moeilijk maar het is eigenlijk helemaal niet heel anders dan 'normale' chocolate chip cookies: je vervangt de boter voor kokosolie en de melk voor plantaardige melk. Ik gebruikte dit (amerikaanse) recept: https://www.bettycrocker.com/recipes/vegan-chocolate-chip-cookies/46353ed1-3071-4603-8c48-767dc73fe188
De koekjes waren erg lekker, ik vond ze wel een beetje te 'olie-achtig' en te zoet, dus mocht er van mij, van beide ingrediënten wat gram af.
Avondeten
In de avond stond er een verjaardag op de planning. Van te voren had ik aangegeven dat ik veganistisch at en dat vonden ze geen probleem. Op de verjaardag kon ik wat stukjes turks brood met tapenade eten en het hoofdgerecht bestond uit een pizza die ze voor mij hadden gemaakt. Het was een pizza met tomatensaus, courgette, wortel, paprika, ui en ik denk Italiaanse kruiden. Zo kom je er weer eens achter hoe lekker groenten zijn :) als toetje kreeg ik een grote bak vol met fruit: appel, peer, banaan en mandarijn. En zo ging deze verjaardag echt verrassend goed, ik had verwacht dat het veel moeilijker zou gaan!






Day 13- (17/02/18)
Ontbijt
'S ochtends wordt ik wakker en heb ik enorm veel zin om iets meer moeite te doen voor mijn ontbijt. Ik maak voor mijn moeder en voor mij een 'smoothiebowl' met:
- 1 pakje (diepvries) aardbeien
- Een flinke scheut sojayoghurt
- 1 banaan
- (optioneel) sojamelk om de smoothie iets dunner te maken
Ik vond de smaak van de smoothie met deze ingediënten goed genoeg, als je het wat zoeter wilt maken, kan je wat ahornsiroop toevoegen. Let daarnaast op de hoeveelheid sojamelk dat je toevoegt. De smoothie moet voor de bowl iets dikker zijn, omdat je er toppings op legt die 'zwaar' kunnen zijn.
Voor de toppings gebruikte ik:
- kokosrasp
- (pitloze) druiven
- walnoten
- Cranberry's
Ik vind de smoothiebowl fijn voor een fris maar vullend ontbijt, wat even wat anders is dan een boterham.
Lunch
Na een drukke ochtend en deels middag, kom ik laat thuis en ik heb enorm veel zin in een lunch! Mijn moeder en ik nemen een bord met pasta van gister. De pasta is een soort dunne cannelloni met een saus van tomaat, paprika, ui, geroosterde aubergine, wortel en stukjes tofu (gemarineerd). Ik weet niet precies hoe mijn vader dit gerecht had gemaakt, maar het is enorm smaakvol!
Tussendoor
Na de lunch ga ik oppassen bij mijn buren, ze mogen een bakje met wat chips, en ik eet gezellig mee :) Ik kies voor de 'Super Chips', naturel van Lays, omdat dit ook helemaal vegan is. Ik heb inmiddels het gevoel dat ik erachter kom dat je veel te veel lekkere (ongezonde) dingen wél kan eten, help! Dit was ook weer niet de bedoeling, ik voelde me nu juist wat gezonder dan eerst...
Avondeten
'S avonds ben ik nog steeds aan het oppassen, en wanneer de kinderen tomatensoep met balletjes en wit stokbrood eten. Eet ik een bord met spruitjes, kastanjes (dit is een hele lekkere combinatie! Bij de Jumbo zijn kastanjes te koop), een vegan cordon bleu burger (hmmm, dit smaakt echt heel erg naar kaas... lekker!!) en aardappeltjes, dungesneden (eerst gekookt, daarna gekruid en gebakken). De kinderen vonden mijn bord er erg interessant uit zien, maar het enige waar ze een stukje van wilde proeven was van de aardappeltjes, dit was nog het meeste 'normaal' denk ik. Na het hoofdgerecht was het tijd voor een toetje, maar deze sloeg ik over. Het was yoghurt met cruesli. Op dit moment realiseerde ik hoe normaal het eigenlijk wordt bevonden om allemaal melkproducten in huis te hebben. (Dit hadden wij ook super veel in de koelkast staan voordat we met deze maand begonnen)




Day 12- (16/02/18)
Ontbijt
Mijn ontbijt bestond vandaag uit drie broodjes met verschillend beleg: kerrie hummus met snoeptomaatjes, (plantaardige) boter en vegan kaas en (plantaardige) boter met vegan boterhamworst... hmm de laatste is toch echt één van mijn favorieten geworden! Als drinken nam ik een glaasje soja chocolademelk.
Lunch
Ik had vandaag heel erg weinig tijd om te lunchen dus smeerde ik snel twee broodjes, waarvan één met boterhamworst, kaas en kerrie hummus, en één met pindakaas. Daarnaast at ik onderweg nog een banaan en zo was mijn maag toch weer snel gevuld met wat lekkers en vooral makkelijk!!
Tussendoor
Na mijn lunch ging ik gezellig wat drinken met een vriend van mij bij Broodnodig in Utrecht. Ik nam hier een cappuccino met havermelk en een stuk snickerkoek (DIE IS OOK VEGAN!!!). Oh my! Die snickerkoek laat echt een verslavingsalarm afgaan! Maar oke, zonder grappen, dat stukje 'koek' was wel echt even genieten...
Eerder op de middag nam ik een dadel & noten reep, om mijn suikerbehoefte gerust te stellen, dat ik dat echt nog wel eet :)
Het is een simpele reep die wat harder is dan de meeste repen met dadels, dit komt door de vele noten, wederom een aanrader!
Broodnodig: http://www.broodnodig.eu/
Avondeten
'S avonds wil ik uit eten gaan bij Jozef in Utrecht bij Mariaplaats, nadat ik ze een dag van tevoren had gebeld, vertelden ze dat ze voor mij iets veganistisch wilden gaan maken. (gouden tip! Bel gewoon even naar het restaurant waar je van plan bent naar toe te gaan!!) Helaas was het hier helemaal vol. We besloten bij Poké Perfect een 'Poké Bowl' te nemen. Ik kon met mijn veganistische dieet, uit twee dingen kiezen: een samengestelde bowl en een veganistische bowl. Ik koos voor de laatste optie genaamd 'Soy joy'. Als basis van de bowl nam ik quinoa, dit vind ik zelf altijd erg lekker. De stukjes tofu in de bowl hadden mij enorm verrast omdat ik gewend ben dat deze wat minder smaakvol zijn. De grote hoeveelheid groenten maken de bowl erg fris en de (sesam) saus geeft de romige 'finishing touch'.
Hier moet je echt eens een keer geweest zijn, als is het alleen al voor het zien van alle creaties in een zogenaamd 'simpele' bowl.
Poké Perfect (te vinden in Utrecht en Amsterdam): https://pokeperfect.nl/






Day 11- (15/02/18)
Ontbijt
Vandaag ontbeet ik goed,snel en simpel: drie broodjes waarvan 1 met guacamolé en tomaat, 1 met hagelslag en 1 met hummus en tomaat. Daarnaast een glaasje soja- chocolademelk, dit was voor mij snel genoeg om de dag op tijd te kunnen beginnen.
Wanneer ik uit de deur ben bij een restaurantje, neem ik een lekker kopje verse muntthee. Dit is echt een goede optie als je alle pickwick-zakjes al af bent gegaan, vers en simpel lekker.
Tussendoor
Ver op het midden van de dag eet ik een 'just good', cacao & hazelnoot die erg lekker smaakt. Wel vind ik de repen die ik een tijdje geleden geproefd had lekkerder, maar deze reep was uberhaupt mega lekker omdat ik inmiddels erg trek had gekregen.
Lunch
Na een druk ochtend en deels middag programma, is het eindelijk tijd voor de lunch. Ik neem een kom apro 'mild & creamy', limoen-citroen, waarin ik in laagjes de kom vul: onderop: cranberry's, laagje yoghurt, stukjes appel, laagje yoghurt, pitloze druiven, laagje yoghurt, en als topping wat walnoten en frambozen. Naast deze gevulde kom neem ik een broodje met hummus en wat 'zongedroogde tomaten-olie', met wederom daarnaast een glaasje soja chocolademelk.
Avondeten
'S avonds is er voor mij gekookt en het is dezelfde bloemkoolsoep als die van dag 2, dit omdat mijn moeder er zo benieuwd naar was. De soep was weer erg lekker alleen dit keer wat dunner en ook minder vol van smaak omdat we wat uit schoten met water. Als hapje naast de soep hadden we een ciabatta brood uit de oven met wat 'kerrie hummus' en tomaat, en een andere ciabatta uit de oven met wat olijfolie. Hmm ik moet zeggen dat deze maaltijd ook wel weer echt lekker was.
Als toetje eet ik een bakje met druiven, mandarijnen stukjes en 'mild & creamy' yoghurt, limoen- citroen.






Day 10- Happy Valentine's day! (14/02/18)
Ontbijt
Ik wordt wakker met het geluid van een harde wind en de zee. Nadat ik door de frisse zeelucht naar mijn opa en oma's huis loop, staat er een heerlijk ontbijtje klaar. Ik neem een broodje met appelstroop, een broodje met pindakaas en een appeltje als ontbijt. Daarnaast drink ik wat rode fruit thee en een glaasje met verse sinaasappelsap, dit maakt het oma ontbijtje af :) Ik moet zeggen dat mijn oma er toch wel wat moeite mee had dat ik veganistisch eet. Normaal gesproken krijg ik 's ochtends namelijk een gekookt eitje, kaas, melk hagelslag etc. Maar dit ontbijtje was erg lekker.
Lunch
Nadat we iets leuks hebben gedaan, ploffen we neer bij een strandtentje (Strandpaviljoen Zuid in Bergen aan Zee) om lekker te lunchen. Ik vraag aan de ober wat voor een veganistische gerechten ze hebben, eerst vergeet ze mijn vraag, maar vervolgens krijg ik te horen dat ik de tomatensoep, frietjes en pasta norma kan nemen... ik kies voor de pasta. Wow, wanneer de ober aankomt met een mega bord met spaghetti, schrik ik wel even... hoe ga ik dat op krijgen? De pasta vind ik erg lekker door de fris-zoete tomatensaus en vooral door de aubergine. Het hele bord heb ik opgekregen doordat het zo lekker was, maar nog steeds was het eigenlijk voor een lunch iets te veel :) Met een volle maag waaien we even uit op het strand. Een heerlijke vakantiedag met volle zon.
Tussendoor
Wanneer we lekker koffie drinken, neem ik een kopje warme chocolade melk. Het is gemaakt van opgewarmde chocolade-sojamelk, erg lekker. Nog steeds is mijn warme chocolademelk favoriet, die met warme havermelk en echte chocolade stukjes.
Avondeten
Ik moest 's avonds nog naar dansen met de trein dus kiezen we ervoor om een paar lekkere broodjes te maken met een warme 'burger'. Op 'burger' 1 doe ik een beetje ketchup, curry, een linzenburger (van de Veggie Chef, bij de jumbo gekocht) , tomaat, sla, augurk en lente uitjes. Op 'burger' twee smeer ik eerst wat hummus op de onderkant. Vervolgens beleg ik het broodje met een linzenburger, ketchup, sla, tomaat, lente ui en een paar knoflook olijven. Natuurlijk weer een veel te grote maaltijd... maar weer zo lekker! Mijn oma merkt nu op dat het eten voor een veganist best wel lekker en gezond is... JA DAT KLOPT!!




Day 9- (13/02/18)
Ontbijt
Voor mijn ontbijt had ik vandaag niet zo veel tijd dus koos ik ervoor 3 rijstwafels te beleggen met tahina met tomaat, kaas met tomaat en één met hagelslag. En daarnaast een bakje met vanille sojayoghurt en appelmoes (van gister).
Lunch
'S middags reis ik met de trein naar de zee naar mijn oma en opa. Onderweg neem ik drie vegan taartjes mee van 'SLA', en als ik aankom doen we nog een paar boodschapjes bij de Vomar voor de lunch en het avondeten. Als lunch maakte ik een bolletje met hummus, pikante hummus en tomaat en een broodje met twee sneetjes brood, hummus, twee plakjes augurken, een paar plakjes tomaat, avocado en knoflook olijven. Veel te veel op één broodje eigenlijk, maar ik had er zo veel zin in! Vooral de augurken maakten het broodje lekker fris.
Na de lunch namen we wat thee en koffie met de taartjes die ik had meegenomen: raw cherry & chocolate cheescake, raw choco chia cake en raw salted & caramel cheescake. De raw salted & caramel cheescake vonden wij het lekkerste, daarna de raw cherry & chocolate cheescake en op de absolute laatste plek de raw choco chia cake, deze vonden wij niet zo bijzonder.
SLA: http://ilovesla.com/menu/
Avondeten
Voor het avondeten maakten we een gerecht dat ik eerder al een keer had gemaakt: spaghetti met amandelpesto en broccoli. Dit recept vind ik erg lekker door de frisse maar romige saus. De pesto geeft daarbij ook een toevoeging in de smaak, zo lekker! Ook kan je de overige pesto gebruiken om op je brood te smeren voor bv een lunch of ontbijt. Dit recept raad ik echt aan als je snel een lekker gerecht op tafel wil hebben staan. Vandaag deed ik ook wat pecannoten in de pesto, maar ik vind het lekkerder met alleen amandelen.
Recept: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1186608/volkorenspaghetti-met-amandelpesto-en-broccoli
We namen ook een toetje: sojayoghurt, naturel met was bosbessen. Lekker fris en niet zo zwaar op de maag, dus perfect als toetje.





Day 8- (12/02/18)
Ik ben nu al weer meer dan een week bezig met de challenge en het bevalt mij eigenlijk erg goed. Ik wordt er erg creatief en nieuwsgierig van en daarnaast heb ik bijna elke dag zin om te koken! Waar ik achter ben gekomen is dat B12 in veel vleesvervangers zit, en daarnaast is er veel meer dat je kan eten dan dat ik eerst dacht. Kortom, ik sta er positief in!
Ontbijt/ Lunch
Vandaag begon ik mijn vrije dag met het maken van appelmoes. De appels lagen al een tijdje in de schaal dus ik besloot er appelmoes van te maken, zodat ze nog lekker zouden zijn.
Wat gebruikte ik:
- 5 appels
- bodempje water
- 2 tot 7 dadels (licht eraan hoe zoet je je appelmoes wil)
- Speculaaskruiden (zelfgemaakt)
- Nootmuskaat
- Kaneel
Eerst kook je de aardappels in een pan met een bodempje water. Vervolgens voeg je de dadels toe en laat je alles op laag vuur rustig door sudderen. Als laatste voeg je de kruiden toe en mix je alles door met een staafmixer. Klaar! Nu heb je heerlijke, makkelijke appelmoes!
Naast een paar hapjes at ik ook een broodje. Één stokbroodje legde ik in de oven voor mijn 'brunch'. Na een paar minuten haalde ik het broodje eruit, ik sneed het open en belegde het met:
- Vegan pathé
- 1 avocado
- Tahina
- vegan geraspte kaas
De kaas smolt een klein beetje in de oven. Daarnaast was de combinatie van de tahina en de pathé erg lekker en ja... van avocado kan ik echt nooit genoeg krijgen! Zo startte ik de late ochtend toch nog met een goed gevulde maag.




Avondeten
Voor het avondeten moest ik snel gerecht gaan maken omdat ik 's avonds weg moest. Ik koos voor pizza. Snel fietste ik naar de jumbo om de boodschappen mee te nemen. Mijn plan was om kant- en-klaar pizza deeg mee te nemen (wat ik nog nooit gedaan had), maar toen ik naast dit product keek, lagen er bloemkool pizzabodems... dat wil ik veel liever! Daarna weer terug naar huis en koken!! Een paar dingen uit het recept heb ik verandert/ toegevoegd. Zo heb ik tomaat toegevoegd en een halve paprika en een hele courgette gebruikt ipv wat er in het recept stond. Daarnaast kruidde ik het geheel met italiaanse kruiden omdat ik snel moest zijn en niet met alle kruiden die in het recept stonden (waarvan ik denk dat het erg lekker zou zijn). Ook gebruikte ik tomatensaus én tomatenpuree voor de saus en als topping maakte ik de pizza af met vegan geraspte (pizza) kaas!!
Mijn ouders vonden de bodem erg lekker smaken en konden er niet uithalen dat het een bloemkool bodem was, super grappig! Wat ik erg jammer vond is dat de kaas niet enorm smolt, maar dat kan ik niet verwachten van nepkaas in 10 minuten in de oven.
Als toetje nam ik wat appelmoes, en zo sloot ik de dag af.
Recept: https://veganchallenge.nl/recepten/pizza-met-peen-courgette-en-ui/




Day 7- (11/02/18)
Ontbijt
Doordat er waht vrienden bleven slapen, wilde ik iets lekkers maken. Ik koos voor een smoothie met fruit uit de diepvries: kersen, aardbeien en zomerfruit. Verder blendde ik dit met wat soja-vanille yoghurt en omdat het wat te dik was wat gezoete sojamelk. En zo kreeg ik 5 lekkere ontbijtsmoothies! Verder zette ik nog vele andere dingen op tafel voor op brood, crackers of een rijstwafel. Wat vooral in de smaak viel van een veganistische vriend van mij, was de 'nep boterhamworst' van de vegetarische slager. Dit vond hij zo lekker dat na het ontbijt, het hele pakje leeg was :) Daarnaast waren ook de twee smeersels van maza erg geliefd: Tahina en vooral Muhammara. Zelf bleef ik toch maar steeds aanvallen op de veganistische pathé en de broodjes met nepkaas.


Lunch
'S middags nam ik even snel drie crackers op een bordje mee in de auto met wat guacamolé en tahina om te eten onderweg. Hmm wel lekker zo'n snel maar mega lekker hapje!
Tussendoor
Omdat het zo koud is, warm ik een mok met sojamelk op. Dan maak ik een mengsel van cacao en suiker en zo roer ik beetje bij beetje de warme melk erbij. Om even op te warmen had ik toen even de lekkere warme chocolademelk!
Avondeten
'S avonds mag ik lekker oppassen en ik eet er ook mee. Ze hebben voor mij heerlijke zoete aardappelsoep gemaakt met gebakken uitjes als topping. De soep vond ik ergens ook wel iets weg hebben van pompoensoep alleen dan zoeter. Goede combinatie van smaken, dus zeker voor herhaling vatbaar! Ook aten we wat pitabroodjes bij de soep.
Als toetje waren deze lieve mensen speciaal voor mij op zoek gegaan naar vegan ijs! Ze wisten toevallig dat Ben & Jerry's, vegan ijs heeft, maar dit was op bij de Albert Heijn. Nu vonden ze een ander merk genaamd: Professor Grunschnabel, in de smaak Chococo latte. Wow! Even aandacht voor dit ijs.... LEKKER!! Het wordt wel een beetje eentonig op deze blog dat alles zo lekker is, maar elk woord is gemeend! Het ijs is op basis van kokosmelk gemaakt, maar dit proef je er helemaal niet doorheen, zo komen de hoofdsmaken van het ijs goed naar voren. Normaal vind ik chocolade ijs niet zo enorm bijzonder, maar ik moet zeggen dat dit ijs mij wel overtuigd heeft! #aanrader (zie het recept bij het kopje 'recepten' op deze site)




Day 6- (10/02/18)
Ontbijt
Vandaag was de eerste dag in mijn vegan maand dat ik bij iemand anders ging ontbijten... uitdaging! Uiteindelijk kwam ik uit op een broodje met appelstroop en een broodje met guacamole en tomaat hmmm, daarnaast nog een glaasje vers geperste jus en mijn dag kon startten!
Lunch
Na een lange dag bij de paarden, at ik samen met mijn moeder een late lunch. Om de ergste 'honger' te stillen aten we een cracker met pindakaas, hete saus, ui en suiker (een soort guilty pleasure als je het mij vraagt) en vervolgens maakte ik twee pitabroodjes klaar. Wat heb ik hiervoor gebruikt:
- 2 pitabroodjes
- 1 kleine avocado (guacamolé met wat peper en zout)
- 1 bolletje vegan pathé
- gebakken uitjes
Alle ingrediënten stopte ik in het broodjes nadat ze in de warme oven waren geweest, en nu konden we het lekker gaan opeten. Nu heb ik weer een grappige combinatie ontdekt: vegan pathé en guacamolé!
Avondeten
Als avondeten besloten we voor vandaag maar eens makkelijk en lekker te eten, kortom: chinees halen! En ja, dit kan ook vegan! Bij het (afhaal) restaurantje Soy in Utrecht, kan je de meest bekende chinese gerechten bestellen die je normaal met vlees ziet. Ze maken vegetarische en veganistische gerechten. Wij hadden enorm veel lekkere dingen en wat mij nog het meest verbaasde waren de kipsaté (zonder kip dus), de bami pangang en er was een vleesgerecht met rode saus die echt enorm naar vlees smaakte (dit vond ik het lekkerste gerecht van allemaal)!
Linkje van de site: http://www.soy-utrecht.nl/





Tussendoor
'S avonds bleven er een paar vrienden slapen dus kon ik wat lekkere dingen op tafel zetten. Ik begon met twee smaken chips: Kettle Chips, sea salt en Potato chips paprika (van de Lidl). Daarnaast nog wat nootjes, gezout en ongezout en daarnaast wat borrelnootjes. De borrelnootjes vond ik minder lekker dan de nootjes die ik 'normaal' gewend was, dat vond ik wel jammer. Als drinken dronken we al snel twee pakken coolbest leeg met de smaken 'mango dream' en 'strawberry hill'.

Day 5- (09/02/18)
Ontbijt
Vandaag stond ik rustig op en was ik eigenlijk van plan om een smoothiebowl te gaan maken.... hier had ik toch niet zo veel zin in. Ik wilde graag iets lekkers maar ook makkelijks, dus daar kwam deze 'ontbijtwrap' (ook lekker voor de lunch) uit:
Wat heb je nodig?
- Tortilla
- Hummus
- (zelfgemaakte) vegan pesto- ik gebruikte een klein beetje pesto van het avondeten van gister
- Rucola (of andere sla)
- Snoeptomaatjes
- AVOCADO!
Hoe dan?
Eerst besmeer je het midden van de tortilla met hummus. Over de hummus heen, meng je een klein beetje van de pesto voor een duidelijkere (extra) smaak. Vervolgens snijd ik de avocado verticaal in reepjes en dit leg ik samen met wat snoeptomaatjes en rucola boven op de hummus. Door eerst de onderkant en daarna de zijkanten van de tortilla te vouwen, krijg je een mooi hapklaar pakketje. Eet smakelijk!
Dit ontbijtje was precies iets waar ik erg veel zin in had, het enige wat ik voor de volgende keer anders wil doen is een pesto maken zonder knoflook, want in de ochtend vind ik deze hoeveelheid knoflook wel erg veel.


Lunch
Als lunch stopte ik de twee overige broodjes van gister terug in mijn tas samen met een appel. En, niet te vergeten: één vitamine B12 pil!
Tussendoortje :)
Ik moest vandaag 40 minuten wachten op mijn trein en ondertussen had ik wel zin in een tussendoortje. Na wat speuren in de Albert Heijn to go, vond ik twee lekkere 'snackrepen' van Nakd (pecan pie) en van TREK de Banana Bread Protein Flapjack. Hmmm have a break have a kit... oh nee, maar zeker genieten zo tussendoor. De reep van Nakd had ik al een keer geproefd. De reep is voor het grootste deel gemaakt op basis van dadels en pecannoten en dat proef je in de substantie. Het is een zachte, zoete reep die in je in je mond kan laten smelten, mjam! De Trek reep was volledig nieuw voor mij en wat mij verbaasde is dat de reep hard was als je het vasthield, terwijl het makkelijk af te bijten was. Wow, dit had ik niet verwacht! De reep voelde in je mond als een soort melige, harde, zoete substantie en dan is dit allemaal positief, ook het melige. De banaan komt goed naar voren en daarnaast vult de reep ook nog eens goed. Kortom, twee goede, zoete tussendoortjes!
Avondeten
'S avonds at ik samen met mijn vriend in Haarlem omdat we naar een concert gingen. Ik zocht op: 'vegan restaurant Haarlem' en het eerste dat ik te zien krijg is een restaurantje dat op 3 minuten loopafstand van het poppodium was... ideaal! Het restaurant heet VanVegan en op de kaart is te zien wat je allemaal wel en niet kan eten wat betreft allergieën en diëten. Na een tijdje puzzelen met de kaart, kwamen we erachter dat je het beste een 'box' kon nemen, hierin zaten per box drie gerechtjes die bij het thema van de box passen. We namen de 'Kikker Fire box' met daarin kikker fire balls (gefrituurde kikkererwt balletjes met pit), kikkterfriet (frietjes van gekruide kikkererwten, ui en knoflook) en de berenhap (hollandse klassieker met huisgemaakte pindasaus en gebakken uitjes)en de 'Yah, Man! Box' met daarin de rundown stew (curry van gemengde groentes, limoenblad en kokos), de jamaican curry (met bonen, bakbanaan, zoete aardappel en mais) en cassave koekje (in kokosmelk gemarineerd en gefrituurd). Als drinken namen we beide een frisdrankje genaamd 'Naturfrisk' in de smaak vlierbloesem. Het drankje vond ik erg lekker, met een herkenbare smaak, niet enorm bijzonder, maar wel lekker.
Dan het eten:
De gezellige bediende bracht ons de gerechtjes en ondanks dat ik niet goed wist wat ik precies zou krijgen, was ik erg verbaasd over wat ik kreeg. Zo was één van de twee curry's paars en de 'berenhap' zag er heel erg uit alsof het vlees was. De gerechtjes die ik het lekkerste vond, waren de 'berenhap' en het cassave koekje. De berenhap was gemaakt van voornamelijk ui en aardappel met daarnaast pindasaus, het geheel klinkt als een beetje saai, maar het gerechtje was juist enorm smaakvol. Van het cassave koekje verwachtte ik niet zo veel omdat er bij Expeditie Robinson, continu gepraat wordt over de smaakloze cassave :) in dit geval dus helemaal niet waar! Vooral erg luchtig, en niet pittig, wat ik wel erg lekker vond als tegenhanger van de rest.
Als toetje namen we de Choco Delice, een chocolade cake met kokosfudge en chocolademousse! OMG! Zo lekker!!! Ik geloofde bijna niet dat het volledig vegan was, in zou veel elementen zouden normaal gesproken dierlijke producten zitten, maar hierin dus niet! Ik had in deze week nog niet zo'n lekker toetje gehad!
Linkje naar de site: https://vanveg.com/







Day 4- (08/02/18)
Ontbijt
Heerlijk uitgeslapen stap ik uit mijn bed, vandaag hoefde ik pas om 1 uur op school te zijn, waardoor ik heerlijk uitgebreid mijn ontbijtje kon gaan maken! Ik koos voor een receptje van blueberry pancakes. Wij hadden geen bosbessen in huis, dus maakte ik er mijn eigen variant van: appel-kaneel pancakes!
Dit heb je nodig:
- 300 gr. bloem
- 2 el olie (het liefst zonnebloem, ik heb olijfolie gebruikt. Let op: gebruik geen extra vierge!)
- 2 el maizena
- 2 el bakpoeder
- 50 gr suiker
- 4 el kaneel (of meer, ik vind kaneel super lekker)
- Kokosolie of andere olie (voor het bakken)
- 400 ml plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete amandelmelk)
- 2 kleine appels
- Zout
- Ahornsiroop en kaneel (voor de topping)
Tip: je kan ook nog wat rozijnen door het beslag doen als extra zoete smaakmaker en wat ook lekker is, is kaneelsuiker als topping! (kaneel mengen met suiker= kaneelsuiker)
Het recept is mega makkelijk: mix de suiker, meel, zout, bakpoeder en maizena in een grote mengkom. Voeg nu de melk en olie beetje bij beetje toe totdat het één (dik) beslag wordt. Bak de panckes zo'n 3 à 4 minuten aan elke kant met wat (kokos) olie en klaar! Naar mijn mening waren de pancakes te dik, dus mocht er van mij wat meer melk door (dit had ik niet gedaan, deze conclusie trok ik pas achteraf).
Als topping van de pancakes gebruikte ik ahornsiroop en wat kaneel.
Uit dit recept maakte ik 10 vullende pancakes en ik had genoeg aan 3 pancakes als ontbijt, pfoeh ik zat erg vol. de rest kon mijn moeder en mijn broer opeten.
Lunch
Mijn lunch was erg simpel: drie broodjes, 1 met hummus, 1 met plantaardige boter en pure hagelslag en 1 met plantaardige boter en vegan rookkaas.
Als laatste stopte ik nog een pancake in mijn tas als toevoeging aan mijn lunch. Hmmm
Weer schatte ik mijn eetlust niet goed in waardoor ik alleen een boterham met 'kaas' en de pancake had opgegeten tijdens de lunch (met een vitamine B12 pil).
Onderweg naar de trein, ging ik nog even langs de ethos om een potje vitamine B12 te kopen. Dit is een belangrijke vitamine die je lichaam moeilijk uit voedsel kan halen wanneer je vegetarisch of veganistisch eet. Ik nam het potje met een normale dosering (geen hoge), en dit nam ik tijdens mijn lunch in met een slok water. Het is de bedoeling om deze vitamine in te nemen 1x daags tijdens een maaltijd.
Tussendoor
Tijdens een trein overstap in Rotterdam, had ik zo veel zin in een warm drankje, dus besloot ik naar de starbucks te gaan. Normaal vind ik dit ook altijd erg lekker, maar nu moet het natuurlijk vegan zijn. Ik vroeg aan het meisje achter de kassa of ze een warme vegan drank hadden en welke ze aanraadde. Ze vertelde mij dat ze verschillende soorten (plantaardige) melk hadden: soja, haver, kokos (en nog meer geloof ik maar die ben ik vergeten), ik wilde graag havermelk. Daarbij adviseerde ze een cappuccino met twee pompjes caramelsaus bij een medium-maat (ook gecheckt, er zat geen dierlijk product in de saus). De smaak van het drankje vind ik erg lekker en ook wel lijken op de officiële variant, maar de naasmaak is een beetje bitter. Voor warme chocolademelk vind ik havermelk nog beter omdat je dan het zoete van de chocola/cacoa+suiker compenseert met de bittere nasmaak van de havermelk. Bij mijn drankje gebeurde dat dus niet omdat je twee bittere smaken hebt: koffie en havermelk. Maar, ik vond dit drankje zeker lekker voor de koude minuten wachten op het perron.

Avondeten
Voor het avondeten vroeg ik mijn vriend om een lekker recept uit te zoeken en hij gaf mij een geschreven receptje waarmee we gingen koken. Let op: in het recept hoort te staan dat je 10 zongedroogde tomaten nodig hebt voor deze hoeveelheid.
De pasta vond ik erg lekker, tot nu toe het lekkerste recept dat ik gemaakt heb deze dagen. De pesto was erg romig door de amandelen en de olie (ik gebruikte ook zonnebloemolie omdat de pesto nog erg dik was, hierdoor wordt de pesto wat vloeibaarder zonder dat het een overheersende olijfsmaak krijgt) Ook zorgden de amandelen voor een structuur alsof er parmezaanse kaas in de pesto zat, dit was erg grappig om te merken. De edelgistvlokken zijn optioneel in dit recept, en dit hebben wij ook niet toegevoegd.
Voor het toetje maakten wij van:
- 100 ml sojayoghurt
- 100 ml kokosyoghurt
- een half pakje diepvrieskersen
- een half pakje aardbeien
- ongeveer een halve banaan (ook uit de vriezer)
Dit alles mixten wij tot een lekkere (KOUDE) smoothie! Erg lekker als einde van dit 'diner', vooral erg verfrissend. Zo eindigt de dag weer met een lekkere maaltijd.









Day 3- Busy day (07/02/18)
Ontbijt
Er stond deze dag een lange dag op mij te wachten met veel indrukken, waarbij een goed ontbijt, en een makkelijke lunch erg fijn waren. Zo ontbeet ik met havermout op basis van (gezoete) amandelmelk, hierbij voegde ik wat cranberries en pecannoten toe, hmm. Echt perfect als basis voor zo'n lange dag! Wat een optie is als je de havermout nog niet zoet genoeg vindt, is een scheutje ahornsiroop toevoegen (die van mij komt van de Lidl).
Lunch
Voor de lunch pakte ik als eerste de yoghurt van gister uit de koelkast, waarna de appel van gister ook in mijn tas terugkeerde. Verder maakte ik twee crackers en een rijstwafel klaar: de rijswafel met vegan pathé (nog steeds een groot succes voor mij), één cracker met vegan rookkaas (dit zie je op de achtergrond van afbeelding... zo lekker!) en de laatste cracker met wat hummus. De rijstwafel was achteraf niet zo'n succes om mee te nemen omdat het een erg zachte rijstwafel werd na een paar uur... bij de crackers gebeurd dit veel minder. De appel at ik rond een uur of 2 op als tussendoortje en 's avonds in de bus terug, had ik de yoghurt nog om mijn stiekeme trek te stillen.
Avondeten
Voor het avondeten had ik vandaag niet zo veel tijd, ik kwam thuis en ik moest binnen tien minuten omkleden en weer weg, op weg naar dansles. Tijdens deze tien minuten kreeg ik een paar simpele maar super lekkere zoete aardappel 'chipjes/schijfjes' met wat zout om eerst lekker op te eten. (Dit maak je door zoete aardappel in plakjes te snijden, met wat olijfolie in de oven te doen en daarna kan je het op smaak brengen met wat peper en zout) Ook kreeg ik in een broodtrommeltje twee burrito's mee, hmmm dat was wel erg lekker en nog best makkelijk eetbaar in de trein!
De burrito's waren gevuld met sojabrokken (van het merk Chan's), eerst tien minuten gekookt, dan gemarineerd met sojasaus, knoflookpoeder, tomatenpuree, kaneel, chilipoeder en paprikapoeder. Daarnaast ook met kidneybonen, maïs en ui. Ik ben zelf erg fan van de Mexicaanse keuken, en deze versie vond ik ook erg fijn. Al was het niet de beste keuze om dit vlak voor het dansen te eten omdat het best zwaar op je maag ligt, maar ik had zeker lekker gegeten.
FAIL: Na de les kreeg ik een pepermuntje aangeboden, deze heb ik opgegeten en een uur later dacht ik NEEEE!! Er zit namelijk gelatine in pepermunt wat gemaakt is van dierenhuid en vleesresten, dit mag ik absoluut niet eten, ook niet als vegetariër! Elke dag dat ik iets eet wat ik niet mag, voeg ik aan het eind van de maand toe om weer in te halen.








Day 2- Dinsdag (06/02/18)
Vandaag begin ik de dag wat eerder dan gister, ik ben namelijk niet meer vrij en ik moet zelfs voor een belangrijke toets naar school. Dit betekent: een goed maar snel ontbijt en lunch om mee te nemen.
Ontbijt
Mijn ontbijt bestond uit twee rijstwafels met pure hagelslag en hummus en een cracker met vegan pathé. Daarnaast een schaaltje met appel en een glas met amandelmelk. Waar ik erg door verrast ben is de pathé, ik wist dat ik het lekker zou vinden, maar samen met deze cracker vond ik het echt heel lekker. De kruidige smaak kwam samen met een soort romige structuur, hmm.
Lunch
Als lunch, pakte ik mijn 'sistema to go' bakje om wat sojayoghurt en muesli in mee te nemen. Daarnaast nam ik een appel mee, een bidon water, en als laatste twee crackers met hummus en vegan pathé. Dit at ik op de terugweg in de trein op en dit ging erg makkelijk. De crackers waren voor mij al genoeg als lunch, dus de appel en de yoghurt bleven nog even in mijn tas (en later in de koelkast).
Sistema bakjes: http://www.sistema-to-go.nl/
Even voor de duidelijkheid: geen van deze aanbevelingen zijn gesponsord, alle aanbevelingen die ik geef zijn vanwege mijn eigen enthousiasme :) Als dit anders is, geef ik het aan.
Avondeten
Als beloning voor mezelf na de toets op school, belde ik mijn tante op om samen te vieren dat mijn toets voorbij was. We spraken af en toen was het al weer tijd om boodschappen te gaan doen. Bij de Jumbo spraken we af en samen deden we wat boodschapjes. Ze vertelde mij dat ze al bloemkool in huis had, dus hiermee wilde ik graag een recept maken.
Het recept dat ik vond was net als gister van 'de groene meisjes', maar dit keer voor een romige bloemkool soep. De soep vond ik erg geslaagd, ook was ik vandaag verrast over hoe smaakvol de soep was en daarnaast ook vullend... wow de soep was echt super dik!
Recept: http://www.degroenemeisjes.nl/bloemkoolsoep/
Mijn aanpassing aan het recept was dat ik in plaats van Currypoeder, mango currypoeder van Santa Maria heb gebruikt als 'hoofdkruid'.
Als bijgerecht koos ik turks brood met pikante hummus, een klassieker die lekker blijft!
Extra info: de soep is ook babyproof, nadat je de soep met de staafmixer tot één geheel hebt gemixt, voeg je pas de kruiden toe. Van te voren legde wij een bakje apart voor het kleine kindje aan tafel :)







Day 1- Happy Monday (05/02/18)
Yes!! Eindelijk begint mijn vegan maand! In eerste instantie zouden we beginnen op 1 februari, nu hadden we een tijd geleden groot inkopen gedaan bij de Lidl waardoor we nu nog steeds veel kaas, melk en boter in huis hadden. Deze hele challenge staat in het teken van 'minderen met dierlijke producten', maar daarvoor gaan we geen dierlijke producten weggooien!
Ontbijt
Vandaag was ik een dag vrij van school. Het werd een leerdag omdat ik dinsdag een toets heb, dus mijn pauzes voor eten zullen lekker lang worden :) De ochtend begon ik de dag met drie rijstwafels waarvan twee met pindakaas en één met jam (let op: soms kan er gelatine in jam zitten!), een bakje met fruit: ananas en peer met een glaasje appelsap. Ik vind rijstwafels erg lekker om te eten in de ochtend omdat het niet zo zwaar is, daarnaast verfrissend fruit en appelsap om de maaltijd mee af te maken. Ik zeg: geslaagd! Als je je afvraagt 'vult dit wel genoeg?'... JA! Ik had het niet verwacht , maar ik kon na dit ontbijtje met een gevulde maag beginnen met leren.
De producten die ik heb gebruikt komen vanuit verschillende winkels:
- Ananas (Albert Heijn)
- Rijstwafels (Lidl)
- Peer (Lidl)
- Jam (lokaal winkeltje in Maastricht)
- Appelsap (Lidl)
Lunch
Als ik 's middags rond een uur of 2 naar beneden slof, sta ik eerst een tijdje voor de koelkast. Er staat een bakje in de koelkast, een left over!! Gister hadden we toevallig al vegan gegeten: Bulgur met wortel, cranberry en walnoot. Dit bakte ik op met een beetje olijfolie. Daarnaast schoof ik een pitabroodje in de oven, waarna ik dit besmeerde met twee geïmproviseerde smeersels. Op de ene helft deed ik wat plantaardige boter, Vita D'or (van de lidl, becel heeft ook plantaardige boter), met wat zout en paprikapoeder en op de andere helft smeerde ik wat boter met een klein beetje Mild currypasta van Pataks(dit is ook vegan!). Ik moet zeggen dat ik deze lunch toch echt wel een beloning voor mijn leerwerk vond, hmmm :)
Na het middageten besloot ik op ziekenbezoek te gaan bij een vriendin waar ik tot een geweldige ontdekking kwam: ER BESTAAN KOEKJES DIE IK MAG ETEN!! Het gaat hier om kokoskoekjes van Verkade, en ze zijn ook nog eens super lekker. De koekjes zijn te koop bij de Albert Heijn. Ook kreeg ik wat te drinken aangeboden, casis van het AH merk, waar dus ook niets geks in zit :)
Avondeten
Ik besloot om de eerste vegan dag maar eens te gaan koken. Ik koos voor Vegan ramen, oftewel noedelsoep. Het recept dat ik tegen kwam zag er erg lekker ging, dus na het ziekenbezoek deed ik wat boodschappen bij de Jumbo. In totaal kostten deze boodschappen €20,00 (ongezoete sojamelk, gezoete amandelmelk, sojayoghurt, bio tofu, rijstmeel noedels, prei, rijstnoedels, Shiitake paddenstoelen, twee winterpenen, hummus en vegan pathé)







Het eten vond ik erg geslaagd! We smikkelden met zijn vieren de noedels op en door de stokjes werd het ook nog eens enorm gezellig :) Zelf had ik aan dit recept wat prei toegevoegd, de gedroogde paddenstoelen weggelaten en wat meer Shiitake paddenstoelen in de bouillon gegooid. Ook had ik aan het eind de bouillon wel gezeefd maar ook de groenten weer terug gedaan in de soep. De soep vond ik verrassend smaakvol, dit had ik niet verwacht. Daarnaast was het ook enorm vullend, na één kom had ik meer dan genoeg gehad.
Recept: http://www.degroenemeisjes.nl/vegan-ramen-noodle-soep/
Als tussendoortje voor de lunch nam ik ook nog een handje gezouten nootjes :)



Maak jouw eigen website met JouwWeb